Водата във варненското село Засмяно е опасна за бебета и болни хора

09:05, 24 юли 18 25 534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водата в село Засмяно е с повишени нива на нитрати и не става за пиене от бебета, бременни жени и болни хора. Това става ясно от последния мониторинг на Регионалната здравна инспекция във Варна. 

Здравните инспектори са изследвали водата в 25 населени места през юли. В тях не са установени ентерококи и ешерихия коли. 

14 проби са взети от централното водоснадбяване за установяване на нивата на химически елементи във водата за питейно-битови цели. При 2 от тях, взети в първата половина на юли, са установени завишени нива на натрий и калций. 

При норма от 50 мг/л, измереното количество натрий във водоизточници в аксаковското село Засмяно е било 51,5 мг/л.  РЗИ-Варна препоръчва питейната вода тук да не се ползва за пиене и приготвяне на храна за бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса. Информиран е кметът на общината, който трябва да уведоми консуматорите и общопрактикуващите лекари.

Водата в района на Депото във Въглен също е с отклонения в микробиологични показатели. Съдържанието на калций в нея е 174,3 мг/л, при норма -150 мг/л.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама