Гореща вълна и суша във Великобритания и скандинавските страни

12:10, 24 юли 18 / Свят 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великобритания е обхваната от силна жега, заради която националната метеорологична служба издаде предупреждение към хората да не стоят на слънце, предаде БТА.

Метеоролозите обявиха трета степен на тревога с жълт код, който ще остане в сила до петък сутринта за по-голямата част от югоизточна Англия. Такова предупреждение се издава обикновено когато температурите се повишат до 30 и повече градуса по Целзий през нощта за поне две последователни денонощия.

Метеорологичната служба съветва гражданите да пият много течности и да предлагат помощ на възрастни хора, живеещи сами. Очаква се горещата вълна и сушата във Великобритания да продължат.

Във Финландия силно засегната е северната провинция Лапландия. Там бушуват няколко пожара, изпепеляващи гори и храсти. Продължава да се разраства и пожар по източната ѝ граница, тръгнал от Русия.

В Норвегия също са отчетени високи температури. Последните два месеца - май и юни - дори белязаха рекорди. Май беше най-топлият месец в историята на страната, а през юни температурите бяха над нормалните за сезона, често пъти над 30 градуса по Целзий.

В Швеция на места почти не са регистрирани дъждове в последните три месеца. Юли е най-топлият месец там за най-малко два века и половина. Швеция се бори с горски пожари и поиска помощ от другите страни. Най-малко 25 000 хектара вече изгоряха или продължават да горят там. Това е два пъти повече от площта на Париж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама