Македония праща два самолета за гасене на пожарите в Гърция

11:35, 24 юли 18 / Свят 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македония ще изпрати два самолета за гасене на пожарите в Гърция, съобщиха македонските медии, пише БТА.

Ръководителят на дирекцията за защита и спасяване Аднан Джаферовски съобщи, че поддържа постоянен контакт с властите в Гърция, където в околностите на Атина бушува незапомнен от десетилетие пожар.

"От сутринта сме на координационно заседание. Предложихме помощ. Готови са два самолета за гасене на пожари, екипите също са готови. Очаква се да излетят във всеки момент", каза Джаферовски.

Ако има необходимост, ще изпратим и пожарни коли с пожарникари”, добави той.

Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази съболезнования на президента и премиера на Гърция и предложи помощта на Сърбия за овладяване на пожарите.

"Приемете искрените ми съболезнования за жертвите на огнената стихия, която бушува в околностите на Атина. Съдбата на загиналите дълбоко ни потресе. Сърбия е готова да ви се притече на помощ в рамките на възможностите си", се казва в посланието на сръбския президент.

Турският външен министър Мевлют Чавошоглу се е обадил по телефона на гръцкия си колега Никос Кодзиас и го е уверил, че Турция е готова да окаже всякаква подкрепа.

В телефониня разговор Чавушоглу е изразил съболезнования за загиналите.

Броят на жертвите на горските пожари край Атина по най-нови данни достигна 50 души, ранени са над 150. Сред жертвите има деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама