Берачи на трюфели протестират в Русенско заради въведената забрана

11:55, 24 юли 18 25 1075 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ограничава се достъпът на берачи на трюфели в Русенско до горите в района за срок от три месеца поради опасността от разпространение на африканската чума по свинете. Забраната е въведена със заповед на директора на Регионалната дирекция по горите в Русе инж. Огнян Савянов. За целта трябва да се вземат необходимите мерки и да се поставят обозначителни табели за ограничен достъп.

Мярката обаче предизвика протест от страна на берачите на трюфели в Русенско и те ще изразят своето недоволство днес - 24 юли, предаде БНР. 

Спирането на събирачите на деликатесните гъби се налага заради практиката да се търсят трюфели с помощта на обучени прасета или кучета, което пък е предпоставка за разпространение на африканската чума.

Търсенето на трюфели става с добре обучени кучета, а цената на скъпите гъби в зависимост от качеството се търгува от 1 000 до 1 600 евро за килограм.

В момента в горите се събира черен летен трюфел. Най-близкото огнище на африканска чума по свинете е на около стотина километра от нашата граница – в румънския окръг Констанца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама