132 души се изследваха безплатно за хепатит В и С в Смолян (СНИМКИ)

13:05, 24 юли 18 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

132 души се изследваха безплатно за хепатит В и С по време на първата акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!“, която се проведе на 23 юли 2018 г. на площад „Свобода” в Смолян. По време на изследванията се отчетоха два положителни резултата за хепатит С – жена на 25 години и жена на 55 години, които са насочени за допълнителни изследвания и консултация със специалист гастроентеролог.

Инициативата стартира с официално откриване, в което взеха участие д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисия по здравеопазването и народен представител от град Смолян, г-н Марин Захариев, заместник-кмет на община Смолян, г-н Андриян Петров, заместник-областен управител, д-р Сийка Чернева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Смолян, г-н Кирил Николчев, генерален мениджър на АбВи България и Силвана Лесиндренска, председател на Сдружение „ХепАктив”.

След официалните приветствия и речи всички участници засвидетелстваха своята подкрепа в усилията за елиминиране на заболяването, като символично разрязаха „връзката с хепатита“ и дадоха старт на безплатните скринингови изследвания за гражданите на град Смолян.

Инициативата в град Смолян представлява първата от серия активности в различни градове на България за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита – 28 юли 2018 г. и се провежда с подкрепата на Министерство на здравеопазването, община Смолян и Регионална здравна инспекция – Пазарджик.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама