Порожанов: Груповият лов на диви свине е рисков

15:25, 24 юли 18 25 922 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За ограничаване на груповия лов на дивите свине заради африканската чума по свинете се обяви в Силистра министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той беше в града за създаването на Областен координационен щаб във връзка с предприемането на мерки за недопускане на заболяването африканска чума по свинете, съобщи БНР. 

Порожанов съобщи, че този въпрос крие рискове, затова ще предложи да бъде обсъден на утрешното заседание на правителството. Според министъра, акцентът за намаляване на популацията на диви свине трябва да се постави върху подборния лов. 

Румен Порожанов съобщи още, че вече се изгражда четириредова ограда от бодлива тел  по границата с Румъния, за да се предотврати преминаването на диви животни на българска територия. Министърът препоръча отглежданите в „задните” дворове животни да бъдат изконсумирани, тъй като тези лични стопанства не са с достатъчно ниво на биосигурност. 

От Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра е докладвано, че близо 10 на сто от стопаните са предприели тази мярка. „Около големите комплекси трябва да осигурим 10-километрова зона за биосигурност”, каза министър Порожанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама